menu
Kuchyně Myšák

Používané materiály a spotřebiče

Materiály

Z naší dlouholeté praxe máme již zkušenosti s mnoha různými druhy materiálů. Vzhledem k tomu, že se na trhu objevují stále nové a nové, sledujeme průběžně i nové trendy, abychom našim zákazníkům mohli nabídnout vždy ten nejoptimálnější co do vlastností tak i ceny. Při výrobě výrobků pak používáme standardně tyto materiály:

  • Lamino - dřevotřísková deska potažena laminovaným povrchem, vyrábí se v různých typech dřevodekorů a barevných variacích, je levná a hodí se především na běžnou nábytkářskou výrobu.
  • Masiv - celodřevěná „klasika“. Má svoji nezaměnitelnou podobu a kouzlo co do funkčnosti (pevný, odolný) i estetiky (příjemný na dotek, teplý). Při zpracování se může výrobek mořit, ve finále se lakuje nebo napouští tak, aby se vyzdvihla struktura a povaha dřeva..
Používané materiály a spotřebiče
Používané materiály a spotřebiče

Vhodnost jednotlivých materiálů v rámci dané zakázky diskutujeme s klientem a snažíme se vždy na jedné straně ctít jeho přání a na straně druhé volit technologicky vhodné materiály na základě našich dlouholetých zkušeností.

PRACOVNÍ DESKY

Laminované - vyrábějí se v tloušťkách 28 mm, 38 mm.

  • Výhody:
    • nejčastěji používaný materiál z důvodu velké dekorové nabídky
    • příjemná cena
  • Nevýhody:
    • nedoporučuje se na ně pokládat horké předměty
    • méně odolávají vlhku oproti kamenině či dřevu

Dřevěné - dodávají se v několika základních dřevinách (buk, dub, jasan, ořech), což ovlivňuje jejich strukturu, barvu a celkový charakter.

  • Výhody:
    • 100% přírodní materiál příjemný na dotek
    • možnost různých tlouštěk dle potřeby a vhodnosti
    • dlouhá životnost
  • Nevýhody:
    • náročnější na údržbu, vyžadují občasné napuštění speciálním olejem
    • dražší než lamino
    • omezený výběr barev a typů

Kameninové – ve variantě umělý kámen nebo přírodní kámen.

Používané materiály a spotřebiče
Používané materiály a spotřebiče
  • Výhody:
    • velmi vhodný pro použití na pracovní desky (je možné na nich i krájet bez poničení desky či nože)
    • odolávají vysokým teplotám i vlhku
    • umělý kámen se vyrábí v mnoha odstínech
    • umělý kámen má velmi podobné vlastnosti jako kámen přírodní
  • Nevýhody:
    • přírodní pouze v odstínech mramorů a žuly
    • větší váha
    • vyšší cena

Spotřebiče a elektrorozvody

Standardně používáme při realizaci našich zakázek vestavěné spotřebiče značek BRANDT, DE DIETRICH, ELECTROLUX, AEG, WHIRLPOOL, MORA, SIMENS nebo BOSCH. Máme s nimi dobré dlouholeté zkušenosti jak při jejich montážích, tak s jejími vlastnostmi z referencí našich zákazníků. V případě přání klienta však můžeme použít a namontovat i spotřebiče jiných značek. Běžnou praxí je konzultace a rozměření elektro rozvodů a vzduchotechniky přímo v místě realizace, nebo zaslání potřebných plánků rozvodů.

Na schématu je znázorněno základní rozvržení kuchyňské linky se zvýrazněním některých jejich dílčích vlastností.

Orientační schéma elektrorozvodů
Používané materiály a spotřebiče

Při návrhu kuchyně je vhodné se řídit těmito zásadami:

  • Obecně
    • rozmyslet, kolik spotřebičů a jakých bude vestavěných a kolik volně stojících
    • nezapomenout na potřebné rozvody, jejich rozmístění a jejich dimenzování (voda, plyn, elektřina)
  • Spotřebiče
    • každý spotřebič s větším výkonem by měl mít samostatný jistič (trouba elektrická, varná deska)
    • u pracovní plochy je potřeba mít dostatečné množství elektrických zásuvek v bezpečné vzdálenosti od zdroje vody
    • pracovní plochu je potřeba vhodně nasvítit (světlo pouze stropní ani světlo z okna na bezpečnou práci nestačí)
    • pro možnou úsporu místa je možné některé vestavěné spotřebiče skládat do „komínů“ na sebe
  • Nábytek
    • pracovní deska by měla být ve správné výšce dle výšky „kuchaře“
    • do pracovní desky není vhodné vedle sebe umístit dva otvory pro vestavěné příslušenství (např. dřez + varná deska) z důvodu manipulačního prostoru
    • pracovní deska by měla být navržena tak, aby odpovídala postupu vaření (sekce pro čištění, přípravu, vaření a servírování)